Z orzechowo – owsianą kruszonką
Zamiast kupować pączki, jagodzianki lub inne drożdżówki z lukrem warto upiec je samemu!
Sama nie myślałam, że to takie proste. Udały mi się za pierwszym razem !
BUŁECZKI Z OWOCAMI – SKŁADNIKI (9 porcji)
Bułki:
- Paczka suchych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 1 ½ szklanki mąki owsianej
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- Łyżka mleka
Nadzienie:
- 50g mango
- 50g truskawek
- 5 listków mięty
Kruszonka:
- 20g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki owsianej
BUŁECZKI Z OWOCAMI – PRZYGOTOWANIE
W misce wymieszaj mąki z drożdżami, solą, cukrem, wlać olej i wodę. Zagnieć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na godzinę.
Owoce pokroić w mniejsze kawałki, przełóż do rondelka, chwilę podgrzewać, żeby odparować wodę. Dodać posiekaną miętę – wymieszaj, odstaw do ostudzenia.
Nagrzać piekarnik do 180oC (termoobieg).
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, do środka wkładając łyżkę nadzienia. Ułożyć bułeczki na blasze zachowując odstępy i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
Masło, cukier puder, orzechy i mąkę zagnieść tworząc kruszonkę.
Wyrośnięte bułeczki lekko posmarować mlekiem, posypać kruszonką i ponownie, delikatnie posmarować mlekiem.
Piec 20 minut.
Spróbujcie sami! To na prawdę bardzo proste 🙂
[…] BUŁECZKI Z OWOCAMI […]