Owoce i warzywa w maju

SEZONOWY MAJ

Nareszcie przyszedł MAJ! Wraz z nim pojawiły się owoce i warzywa, na które niekiedy czekamy cały rok.

Co jeść w maju?

SEZONOWY MAJ – WARZYWA

Sezonowe warzywa maj
Sezonowy maj – warzywa

SZPARAGI – są niskokaloryczne (21 kcal w 100g), bogate źródło kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz witaminy A, E, C. Uznawane za afrodyzjak. Występują białe i zielone. Warto pamiętać, że białe szparagi należy obrać, a zielone są delikatniejsze i warto je jeść bez obierania, skórka ma w nich wiele składników mineralnych. Idealne do gotowania, grillowania i na surowo.

SZCZAW – bogaty w witaminy i składniki mineralne – zawiera betakaroten, witaminy z grupy B, foliany, wapń i żelazo. Ma w sobie kwas szczawiowy, dlatego nie jest zalecany m.in. w kamicy nerkowej. Popularny w zupie, warto dodać go do sałatki.

BÓB – to kopalnia białka, dlatego też jest często obecny w diecie wegańskiej. Źródło kwasu foliowego, potasu, witaminy K, manganu i miedzi. Ze względu na sporą zawartość błonnika – ułatwia pracę jelit. Może powodować wzdęcia. Świetny ugotowany jako przekąska, ale sprawdzi się w sałatkach, gulaszu, placuszkach i pastach kanapkowych.

RZODKIEWKA – zawiera wiele substancji przeciwutleniających, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki. Niskokaloryczna (16 kcal w 100g), stanowi idealną przekąskę dla osób na diecie. W 95% składa się z wody, bogata w witaminy C, A i K – nic tylko jeść! Idealny na kanapki, do sałatki, a prawdziwym hitem jest twarożek ze szczypiorkiem.

GROSZEK CUKROWY – lekkostrawny, a jednocześnie sycący (ze względu na zawartość białka). Bogaty w witaminy C, A, E i z grupy B oraz foliany, żelazo, mangan, jod, fosfor. Obfity w błonnik pokarmowy. Nada się do zupy krem, placuszków czy sałatki.

BOTWINKA – to młode liście i korzenie buraka. Zawiera błonnik oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk. Idealna do zup, tart czy sałatek. Ja polecam dodać kilka liści do koktajlu.

SEZONOWY MAJ – OWOCE

Sezonowe owoce w maju
Sezonowy maj – owoce

RABARBAR – zawiera magnez, potas, wapń, sód, żelazo, fosfor oraz witaminy z grupy B oraz C. Każdy zna jego smak w kompocie. Sprawdzi się również do ciast, syropów oraz konfitur.

TRUSKAWKI – są niskokaloryczne (33kcal w 100g). Zawierają witaminy A, C, B1, B2, B3 oraz wapń, fosfor, żelazo i mangan. Pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu, dzięki temu wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, wpływają na wzmocnienie odporności, regulują pracę przewodu pokarmowego. Sprawdzi się w deserach, koktajlach, sałatkach, ale także jako dodatek do mięs.

AGREST – bogate źródło magnezu i wapnia, jednocześnie zawiera także związki żelaza, miedzi, fosforu, witamin C, B1, B3 oraz prowitaminy A. Sprawdzi się do ciast i deserów, ale również do koktajli i śniadaniowych placuszków. Ja polecam dodawać słodko – kwaśną konfiturę agrestową do mięs.

A Ty na co najbardziej czekasz?

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *