Truskawki to niewątpliwie najsmaczniejsze owoce lata! Czekamy na nie cały rok. Owoce te nie tylko są pyszne, ale przede wszystkim to kopalnia zdrowia.
Wiesz, że truskawki są lepszym źródłem witaminy C niż cytryna i inne cytrusy? W 100g znajdziemy 70mg tej witaminy. Truskawki zawierają również witaminy z grupy B i wit. A, a także żelazo (ochrona przed anemią), wapń i fosfor (dla zdrowych kości), potas (aby obniżyć ciśnienie krwi), magnez (uśmierzający nerwy) oraz mangan (wspomagający pamięć).
Dzięki obecności antocyjanów pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu. To idealne owoce dla osób na diecie – działają moczopędnie i oczyszczająco (w końcu w 90% to woda), są niskokaloryczne (ok. 30 kcal w 100g), mają niski indeks glikemiczny, a także zawierają pektyny, które ułatwiają pracę jelit.
Tyle korzyści w takim małym owocu. Zazwyczaj na stołach króluje w ciastach i koktajlach. A może spróbujesz go w innej formie?
1. OMLET Z TRUSKAWKAMI
1 jajko ubijać z łyżeczką cukru pudru i 1 łyżeczką esencji waniliowej, aż masa pojaśnieje, dodać łyżkę mleka i chwilę miksować. Dodać 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej i szczyptę proszku do pieczenia – delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni roztopić łyżkę masła klarowanego, wlać ciasto omletowe na patelnię i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z truskawkami. Można też posypać migdałami lub podawać z jogurtem naturalnym.
2. LEMONIADA TRUSKAWKOWA
0,5 kg truskawek zmiksować z 1 łyżką cukru (ja dałam kokosowy), garścią listków mięty oraz sokiem z jednej cytryny. Następnie przelać do dzbanka i uzupełnić wodą gazowaną. Jeśli przeszkadzają Ci cząstki truskawek przelej zblendowane truskawki do dzbanka przez sito.
3. PIEROGI LENIWE Z TRUSKAWKAMI
250g białego, chudego sera wymieszać z 1 jajkiem, szczyptą soli i 1/2 szklanki mąki ( u mnie owsiana i pełnoziarnista). Z powstałego ciasta odrywać mniejsze kawałki, formować z nich wałeczki, podsypując mąką, żeby ciasto nie przywierało do blatu. Wałeczki kroić w ok. centymetrowe romby. Leniwe partiami wrzucać do osolonego wrzątku, gotować 3-4 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z truskawkami i jogurtem naturalnym. Zamiast jogurtu naturalnego można przygotować słodką bułkę tartą.
4. OWSIANKA TRUSKAWKOWA
Owsianki można przygotować w różny sposób, można z rana gotować na mleku, można też gotować na wodzie. Ja zawsze wieczorem zalewam wrzątkiem 3 łyżki płatków owsianych. Rano mieszam z jogurtem. Tym razem wymieszałam z jogurtem naturalnym i rozgniecionymi 5 truskawkami z miętą. Udekorować truskawkami.
5. KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
Oryginalnie knedle robi się z ugotowanych ziemniaków. Ja zainspirowałam się przepisem Violi Urban z jej najnowszej książki „Czas na obiad”. Viola zrobiła knedle z batatów z dodatkiem mąki gryczanej ze śliwkami, obtoczone w orzechach. Ja zamieniłam mąkę na pszenną pełnoziarnistą, śliwki na truskawki, a zamiast w orzechach moje knedle obtoczyłam w migdałach. Wyszły PRZEPYSZNE !
6. MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI
W jednej misce wymieszać mokre składniki: 1 jajko, szklankę mleka, 1/2 szklanki oleju rzepakowego oraz 1 łyżeczkę esencji waniliowej. W drugiej misce wymieszać suche składniki: 2 szklanki mąki (w moim przypadku mieszanka pszennej, kokosowej i owsianej), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Partiami do mokrych składników dodawać suche, na koniec dodać pokrojone w kostkę truskawki (ok. 2 garści). Napełnić foremki i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
Sprawdzajcie swoje babeczki! U mnie pierwsza partia się trochę przypiekła 🙂
7. TRUSKAWKI POD KRUSZONKĄ
Dużą garść owoców pokroić na mniejsze części , wymieszać z 1 łyżką cukru pudru ( ja dodatkowo wymieszałam z 2 łyżkami nalewki z czarnej porzeczki). Przełożyć do naczynia, posypać kruszonką, piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Podawać z jogurtem naturalnym.
8. HERBATA TRUSKAWKOWA
Zaparzyć czarną herbatę w dużym kubku, ostudzić ją. Garść truskawek i pół cytryny pokroić w plastry, wrzucić do dzbanka, następnie dodać garść liści bazylii i 1 łyżkę cukru – dokładnie ugnieść. Wlać ostudzoną herbatę, można uzupełnić dzbanek wodą gazowaną, można dodać kostki lodu.
9. TRUSKAWKI – NAJPROSTSZE LODY
Banana schować do zamrażalnika na ok. godzinę. Następnie zblendować z dwoma garściami truskawek. Można jeść od razu, a można jeszcze schować do zamrażalnika, aby były bardziej zmrożone.
10. FILET Z KURCZAKA Z SALSĄ TRUSKAWKOWĄ
A może truskawki na sposób wytrawny? Spróbuj sam!
Czerwoną cebulę pokrój w kostkę zalej 2 łyżkami soku z cytryny, odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodać 1 łyżkę miodu i szczyptę soli, wymieszać, następnie dodać pokrojone w kostkę truskawki ( spora garść), posiekane liście bazylii i szczypiorku oraz pół pomidora (ja dałam żółtego, którego obrałam ze skóry i pozbawiłam nasion). Doprawić 1 łyżką octu balsamicznego, 1 łyżką oliwy, pieprzem i płatkami chili. Wymieszać. Filet z kurczaka przypraw słodką papryką, skrop oliwą, potem usmaż na suchej patelni.
Przepis na kruszonkę znajdziesz tutaj:
A jaki jest Twój ulubiony przepis z truskawkami? 🙂