Boczniaki są często bagatelizowane. Wielokrotnie muszę przekonywać do nich swoich podopiecznych, bo część osób uważa je za bezwartościowe, a inna część, że są gumowate – a to bzdura! Te grzyby są wielofunkcyjne – można je suszyć, mrozić, marynować, gotować, smażyć, dusić i piec!
Dzisiaj zapraszam do królestwa boczniaka!
Boczniaki – Właściwości odżywcze
Są niskokaloryczne – to tylko 33 kcal w 100g. Boczniaki to bardzo wartościowe grzyby – zawierają komplet witaminy z gr B, witaminę C, a także wapń, żelazo, cynk, selen i magnez. Te delikatne grzyby są źródłem lowastatyny, która obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, dodatkowo wpływa pozytywnie na stabilizację blaszek miażdżycowych i hamowanie reakcji zapalnych, zawierają też przeciwutleniacze. Boczniaki zawierają również pleuran – substancję o działaniu immunostymulującym.
Boczniaki – Jak kupować?
- Grzyby te mogą mieć różne kolory – biały, szary, ciemnoszary, a nawet różowy. Ważne, żeby były jędrne i sprężyste, bez czarnych plam i innych przebarwień.
- Najlepiej kupować je na wagę, gdyż Te na tackach pod folią szybko się zaparzają i tracą walory smakowe. Jeśli nie masz innego wyboru i kupujesz te na tackach – zaraz po wejściu do domu odwiń je z folii.
- Przechowuj je w lodówce – lubią temperaturę 0 -7oC.
- Wybierając je w sklepie zwróć uwagę na brzegi boczniaków – powinny być lekko podwinięte do dołu.
- Biały meszek na kapeluszu to najczęściej zarodniki grzyba, które pod wpływem wilgoci braku odpowiedniej cyrkulacji powietrza, np. w lodówce pod folią, zgodnie z fizjologią boczniaka zaczynają pęcznieć. Takiego zwyczajnie opłukać pod bieżącą wodą.
Boczniaki – Z czym je łączyć?
Boczniaki to wdzięczny składnik, z którym można przygotować wiele różnych dań, jednak istnieją połączenia, które dla mnie są po prostu hitem!
Boczniaki + Cebula
Połącznie tak oczywiste, że aż wstyd o nim nie wspomnieć. Wiele dać zaczyna się od podsmażenia cebuli…U mnie właściwie ich większość zaczyna się właśnie od podsmażenia cebuli J
Boczniaki + Czosnek
Podobnie ja z cebulą – połączenie wręcz oczywiste. Jak już wspomniałam, boczniaki to delikatne grzyby, więc czosnek świetnie nada im smaku.
Boczniaki + Jajka
To połączenie jest nieocenione – jajecznica z boczniakami, jajka sadzone z boczniakami (ala szakszuka), dodatkowo można zrobić tosty z boczniakami i jajkiem w koszulce, warto wspomnieć o jajkach potrzebnych do panierowania. Boczniaki i jajka to wręcz duet idealny.
Boczniaki + Masło
Masło w ustach dietetyka może budzić kontrowersję – rozumiem to i zniosę każdą krytykę, ale tego połączenia będę bronić. Ogólnie, do każdych grzybów polecam dodać choć odrobinę masła, dodaje takiej aksamitności. Dodatkowo masło to tłuszcz, a tłuszcz jest nośnikiem smaku. To połączenie pamiętam jeszcze z dzieciństwa, gdyż „sprzedała” mi je ciocia, która jest kucharką.
Boczniaki + Natka pietruszki
Tak naprawdę do boczniaków (i innych grzybów) pasują niemal wszystkie zioła, ale dla mnie najlepszym uzupełnieniem jest natka pietruszki, dodatkowo obecność natki w daniu z czosnkiem sprawi, że nie będziemy mieli czosnkowego oddechu.
Boczniaki + Ser
Ostatnie z moich top połączeń. Dlaczego? Bo sprawdzi się do wielu dań! Większość twardych serów jest słona, co dodatkowo nada smaku potrawie z boczniakami – wypróbuj tego połączenia w zapiekankach, risotto, makaronach czy tostach, fajnie sprawdzi się też w tarcie.
Boczniaki – Przepisy
Gdy na instagramie zapytała m o ulubione dania z boczniakami, odpowiedzi były dwie: panierowana ala schabowe i flaczki z boczniaków, Na ok. 30 odpowiedzi tylko te dwa dania. Ja proponuję inne potrawy 🙂
Duszone boczniaki z warzywami
– 250g boczniaków – 2 marchewki – 1 batat
– 1 papryka – ½ pora – 1 cebula
– 3 ząbki czosnku – kawałek imbiru – 1 papryczka chili
– natka pietruszki – 2 łyżki oliwy – 3 łyżki sosu sojowego
– 4 łyżki pestek słonecznika – sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta cukru
Chili, czosnek i imbir posiekaj w drobną kostkę, marchewkę pokroić we wstążki (najlepiej obieraczką), paprykę, batata i cebulę w kostkę, pora w półplasterki, a boczniaki w paski. Podprażyć nasiona słonecznika. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić imbir, czosnek i chili, gdy aromat będzie czuć w kuchni wrzucić cebulę i pora, a po minucie batata, marchewkę i paprykę, chwilę smażyć, wrzucić boczniaki, poddusić 3 minuty. Wlać 2-3 łyżki wody i dusić jeszcze 5 minut, doprawić sosem sojowym i przyprawami. Na koniec posypać natką pietruszki i słonecznikiem. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie albo dodatek do mięs.
Nuggetsy z boczniaka
– 250g boczniaków – 150ml wody – ½ szkl. mąki z ciecierzycy
– sól, pieprz – 2łyżki bułki tartej – 3 łyżki płatków owsianych
– po szczypcie kurkumy, kuminu, słodkiej i ostrej wędzonej papryki – olej
Wymieszać mąkę z ciecierzycy z wodą, dodać przyprawy. Bułkę tartą wymieszać z płatkami owsianymi i szczyptą pieprzu. Boczniaki pokroić w kawałki o podobnej wielkości. Na patelni rozgrzać olej. Nuggetsy zanurzać w masie z mąki ciecierzycy, następnie obtaczać w bułce z płatkami owsianymi i smażyć na złoto z obu stron, odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem czosnkowym.
Bruschetta z boczniakami
– ½ bagietki – 100g boczniaków – 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy – 1 łyżka masła – pomidorki koktajlowe
– pesto (u mnie z rukoli i natki pietruszki) – sól, pieprz, słodka papryka
Bagietkę pokroić na kromeczki, skropić oliwą, podpiec w piekarniku – 3 minuty w 200oC, po wyjęciu z piekarnika natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku. Grzyby pokroić w paski, podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Każdą kromeczkę posmarować pesto, następnie wyłożyć pomidorki i boczniaki.
Szakszuka z boczniakami
– 5 dużych boczniaków – 2 pomidory – 1 cebula
– 2 ząbki czosnku – 2 jajka – 2 łyżki oliwy
– szczypiorek – sól, pieprz, słodka papryka
Grzyby pokroić w paski, pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę, drobno posiekać także cebulę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać boczniaki i chwilę podsmażyć. Wrzucić pomidory, dalej smażyć aż się połączą, doprawić. Następnie zrobić wgłębienia i wbić w nie jajka, przykryć patelnię pokrywką, smażyć do ścięcia się białek. Na koniec lekko posolić, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Strogonow z boczniaków
– 250g boczniaków – ½ cukinii – 200g pieczarek
– 2 łyżki oliwy – ½ cebuli – 1 ogórek kiszony
– ½ papryki – natka pietruszki – 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka musztardy dijon
– 100g wegańskiej śmietany – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Boczniaka pokroić w grube paski. W małym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić boczniaki i smażyć przez 3-4 minuty, po czym wsypać cukier, wymieszać. Wlać sos sojowy, zamieszać i smażyć, aż sos odparuje. Odsączyć boczniaki na ręczniku. Do tego samego garnka wlać kolejną łyżkę oliwy, następnie wrzucić pieczarki pokrojone w ćwiartki, smażyć, aż odparuje z nich woda. Dodać posiekaną drobno cebulę, gdy się zrumieni dodać paprykę pokrojoną w paski, podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojonego w kostkę ogórka i cukinię pokrojoną w paski, smażyć chwilę. Dodać resztę składników, delikatnie wymieszać i dusić 5-7 minut. Na koniec posypać natką pietruszki.
DOBRA RADA na koniec
Te grzyby warto kroić wzdłuż blaszek, wtedy po obróbce termicznej nie będą gumowate.